Positieve heroriëntering

Ben je op zoek naar een manier van werken die tracht het vuur in een vastgelopen situatie weer aan te wakkeren? Wil je deze zoektocht vooral aan de mensen zelf laten en op zoek gaan hoe je dan toch een verhelderende rol kan spelen? Wil je grenzen verleggen bij jezelf en anderen door zowel op persoonlijk, begeleidings-, structureel niveau te gaan samenwerken met anderen?

In de visie van de Positieve Heroriëntering zoeken we samen naar nieuwe dynamieken met alle betrokkenen die geraakt zijn door de moeilijke interacties die zich voordoen in de context van de jongere. Die dynamiek ontstaat doordat elke betrokkene voor zichzelf op zoek gaat naar wat hij /zij droomt voor zijn/haar gezin. Kunnen mensen hun verlangen terugvinden en welke acties kunnen ze daartoe ondernemen? Centraal in deze processen is de uitwisseling tussen de betrokkenen over wat hen het diepste raakt en wat zij willen bijdragen tot een positieve verandering. Op die manier zet men in op verbinding en kunnen mensen hun hart weer voor elkaar openen.

PH houdt een vormings- en veranderingsproces in dat begint bij de zelfreflectie van elke betrokkene, zowel van contexten (gezinnen) als op het niveau van diensten en organisaties. We spreken van een beweging van binnen naar buiten of, met andere woorden, de verandering start in het hart van elke betrokkene.

Sinds de erkenning als module in de integrale jeugdhulp (2015) is Positieve Heroriëntering een begrip geworden in het Vlaamse hulpverleningsaanbod. We ontwikkelen samen met partners uit de brede instap, de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp en het OCJ een aanpak om aan de slag te gaan in verontrustende situaties (meer info over de praktijk van PH binnen VZW Oranjehuis, werking Columbus op http://vzw-oranjehuis.be/werkingen/columbus ).

Wil je starten met Positieve heroriëntering?

Starten met Positieve heroriëntering doe je met de basisopleiding Positieve heroriëntering (3-daagse). Daarna zijn er tal van mogelijkheden om je verdiepen of te trainen. Om moderator te worden in Positieve heroriëntering volg je nog 2 dagen moderator-training.

Na de basisopleiding kan je andere dagvormingen volgen rond herstel, diversiteit, geweldloos verzet, coaching, training assesments en cirkels,…