Welkom bij LIGAND: centrum voor waarderend innoveren voor een duurzaam samenleven

Welkom in LIGAND. Een fraaie plek waar samen-leven mee-gemaakt wordt.
Een plek waar het broeit van de creativiteit en de goesting. Goesting om vanuit de dingen waar we goed en krachtig in zijn, nog te verbeteren.

Ligand traint mensen en organisaties in het omgaan met conflicten.
Ligand is pionier in herstelgericht werken en positieve heroriëntering.
De kracht van ligand is de praktijk en het stimuleren van vernieuwing in de jeugdhulp en onderwijs.

“Ligand represents an exciting opportunity to collaborate in spreading restorative practices. Coming from the practice background of Oranjehuis, Ligand is well positioned to provide extremely practical knowledge and skills.”
TED WACHTEL (founder International Institute for restorative Practices)

“Ligand is een organisatie van zeer gemotiveerde mensen die het belang van een diep gewortelde cultuur van ontmoeting binnen school- en organisatiecultuur uitdragen, en hiervoor de praktische tools aanreiken via vorming en training, met als inspiratiebron het herstelgericht werken”
JOHAN DEKLERCK (schrijver van de Preventiepiramide)


aandachtgroeitLIGAND is onderdeel van vzw Oranjehuis en CDV Aura. Het heeft naast de onderwijspraktijk nu ook een ontwikkel- en innovatiecentrum. Dit ontwikkelcentrum heeft de ambitie mee te bouwen en te zoeken naar manieren om het samenleven van mensen te verbeteren.
Voel je je ook aangesproken? dan moet je zeker verder lezen en ons mee vergezellen.
Continue reading

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Vacature

Met Ligand zijn we op zoek naar een nieuwe collega; iemand die met heel veel goesting Herstel en Positieve heroriëntering kan voorleven en uitdragen. Wil je hier meer over lezen of ken je iemand die hier interesse in zou hebben, klik dan vacature Ligand

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Wat een leider lijden kan!

Een team worstelt met een moeilijke dynamiek. Een conflict tussen twee collega’s sleept aan en drijft het team steeds verder in twee kampen. Waar het allemaal mee begon, weet men al lang niet meer. Roddels steken de kop op. Wantrouwen viert hoogtij. De teamverantwoordelijke kijkt lijdzaam toe, terwijl de algemene sfeer op het werk verder verziekt. Iemand valt uit. Burn-out zo blijkt. Het werd haar allemaal te veel. De druk op de rest van het team neemt verder toe. De dienstverlening slabakt. De impasse is totaal.
Even Ligand bellen? Uhm… nee.

Michael Michiels en Stijn Deprez schreven een tekst voor Agora over herstelgericht leiderschap en conflicten op het werk. Lees hier de volledige tekst.

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Van Time-out naar ‘naadloze flexibele trajecten’

Dit schooljaar zijn de Time-outprojecten omgedoopt naar NAFT(Naadloze flexibele trajecten). Ligand biedt een tweedaagse opleiding op 5 en 6 december om de naft-aanbieders te ondersteunen in de overgang naar NAFT vanuit Herstel en Positieve Heroriëntering.
Een unieke ervaring om mensen te ontmoeten die samen het nieuwe NAFT verhaal willen schrijven.

Hier vind je meer info.

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Laat collega’s praten over wat er echt toe doet

Een conflict tussen twee collega’s sleept aan en splijt het team in twee kampen. Roddels steken de kop op, de sfeer raakt verziekt. Iemand valt uit wegens ziekte. Het werd te veel. De werkdruk neemt toe, de dienstverlening slabakt. Herstelgericht werken kan deze impasse doorbreken. Collega’s Michael Michiels en Lieve Windels schreven een artikel voor soicaal.net
http://sociaal.net/analyse-xl/herstelgericht-werken-in-een-team/

 

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Nieuwsbrief

De voorbije maanden waren opnieuw bijzonder inspirerend. En dit dankzij jullie! De blijvende interesse voor onze opleidingen, de uitnodigingen om bij jullie een teamproces te begeleiden of een herstelcirkel op te zetten, nieuwe actieterreinen die zich uitrollen, de hechte samenwerkingsverbanden die we smeden, de talrijke ontmoetingen … Wat voelt het goed deel uit te maken van dit warme netwerk. Samen creëren we een andere wereld – één waarin we in de eerste plaats aandacht hebben voor dat wat ons allen met elkaar verbindt. Dit is waar wij elke dag opnieuw voor gaan.

Wil je meer lezen, lees dan onze laaste nieuwsbrief http://ymlp.com/zzPIw7

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Vlaams minister van onderwijs Crevits ontvangt boek ‘Samen Wijs’

Sabine Bourgeois  Hilde Crevits  Samen-zo-wijs!!

Sabine Bourgeois en Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits Samen-zo-wijs!!

Na een gesprek met Sabine Bourgeois (directeur vzw Oranjehuis/Aura) ontving minister van onderwijs Crevits het boek ‘Samen Wijs” van Ligand. Crevits had duidelijk oor voor het belang van goed onderwijs op maat voor jongeren die heel kwetsbaar zijn. Hopelijk vormt het boek en de ideeën van herstelgericht werken een belangrijke bron van inspiratie voor heel wat onderwijsvernieuwende projecten en zeker voor de totstandkoming van de ‘naadloze flexibele trajecten’ (NAFT).

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Ligand organiseert samen met IIRP opleiding in Kortrijk

In april organiseert IIRP samen met Ligand de opleiding ‘Basic Restorative Practices (4days)’. Meer info vind je hieriirp

 

 

 

 

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Uitreiking certificaten 2016

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we terug een kleine evenement om onze deelnemers aan onze opleidingen te waarderen met een certificaat. We kunnen het dit jaar doen met deze bijzondere gasten: Vlaams minister Jo Vandeurzen en Ted Wachtel (IIRP).uitnodiging2016

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Torfs verbindt ! Netwerkdag over co-actief leiderschap

torfsverbindt

Op 24 november slaan we de handen in elkaar. We willen de brug

maken tussen onderwijs en praktijk, maar ook tussen profit en

non-profit. We hebben elkaar veel te leren. Gastspreker is Wouter Torfs, bedrijfsleider van schoenbedrijf Torfs, maar vooral een leider die werkt vanuit het hart. Wie vertrouwd is met de ideeën van herstelgericht werken zou haast denken dat Wouter Torfs een opleiding bij Ligand volgde. Hij spreekt over verbinding, spreken vanuit het hart, cirkels met de collega’s, kwetsbaarheid, geweldloze communicatie,… kortom een leiderschap dat ons bijzonder aanspreekt en inspireert. Het leiderschap van de toekomst door de ogen van Torfs en Ligand, een bijzondere ontmoeting… Mis deze afspraak niet!

Wie wil kan in de namiddag aansluiten voor een 10-tal verschillende sessies over inspirerend leiderschap.
Krijg je deze nieuwsbrief of ben je partner van Ligand/Oranjehuis of Vives dan kan je hier GRATIS inschrijven.

Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment

Time-out: van individueel traject op maat naar samen school maken

welwijscoverOp vraag van Welwijs schreven we onze kijk op time-out. Time-out zit en zet in beweging. Deze evolutie is nodig om tot een meer integrale aanpak en een duurzamer resultaat te komen. Louter focussen op het gedrag en de begeleiding van de individuele leerling is niet langer voldoende. Verbreden is de boodschap. De ruime schoolcontext van een jongere of groep opnemen in een ontwikkelingstraject en voluit gaan voor samen school maken is de sleutel tot verandering.
Wil je het volledige artikel lezen dan kan je het hier downloaden. Welwijs_Ligand_nr2_2015
Posted in ontwikkelingscentrum | Leave a comment