AMIF-PROJECT: DUURZAAM SAMEN
Ligand (vzw Oranjehuis) en Fedasil slaan de handen in elkaar op weg naar een beter samen-leven in onze opvangcentra.
Overal waar we samenleven en –werken doen zich conflicten voor. Dat is niet anders in de Fedasil opvangcentra. Zowel bewoners als medewerkers worden er geconfronteerd met uitdagende dynamieken en conflicten die voor frustratie, machteloosheid, onzekerheid en zelfs uitval kunnen zorgen.
Beperkingen met betrekking tot de basis-infrastructuur, de financiële middelen, de onderbezetting van personeel, de overbezetting van de centra, ... liggen hier mee aan de basis. En hier willen we ook niet blind voor zijn.
Binnen dit kader geloven we alsnog dat we, zowel voor bewoners als medewerkers, handvaten kunnen aanreiken die inzetten op conflictpreventie, -beheersing en –aanpak als fundament voor een beter leef- en werkklimaat.
De getuigenissen in bovenstaand filmpje benadrukken het belang van dit project. Dorien, adjunct-directeur in het opvangcentrum Arendonk, vertelt hoe het herstellen en versterken van relaties tussen bewoners en medewerkers zorgt voor een veilig en respectvol klimaat. Het ultieme doel is om een cultuur van samenwerking te creëren die leidt tot een kwalitatieve opvang voor iedereen.
Emad, werkzaam in het Fedasil opvangcentrum Poelkapelle, hoopt dat ondanks de vele moeilijkheden, het mogelijk blijft om een warm leefklimaat te creëren. Hij streeft ernaar dat bewoners gedurende hun hele verblijf een gevoel van thuis ervaren in het centrum.
Dit project richt zich op het versterken van relaties, het oplossen van conflicten en het verbeteren van het welzijn van zowel bewoners als medewerkers, ondanks de uitdagingen binnen de opvangstructuren.
Het AMIF-project ‘Duurzaam Samen’, medegefinancierd door de Europese Unie, maakt dit mee mogelijk. Dit project is een voortzetting van de doorgedreven samenwerking die Ligand en vzw Oranjehuis met Fedasil heeft. Hierbij konden we de voorbije jaren reeds heel wat preventieve en herstelgerichte acties uitvoeren in verschillende opvanginitiatieven over heel Vlaanderen.
Vanuit Ligand wensen we het samenleven in de centra verder duurzaam aan te pakken, ter preventie van conflicten waarbij zowel medewerkers als bewoners worden geïmpacteerd. Deze doelstelling willen we realiseren door op drie luiken te focussen (cfr. De preventiepiramide van J. Deklerck) vanuit de visie van herstelgericht werken. Hierbij zijn het belang van inzetten op verbinding en gedeelde verantwoordelijkheid richtinggevende principes.
- Focus op het basis
leef- en werkklimaat.
Introduceren van proactieve initiatieven en acties zoals proactieve
cirkels, cultuur van open spreken, verbindend taalgebruik,
bewonersparticipatie, ...
- Focus op
conflictbeheersing.
Opzetten van preventieve initiatieven en acties zoals in co-creatie
ontwikkelen van omgangsprincipes, in co-creatie met de doelgroep afspreken
van een grondhouding, …
- Focus op conflictaanpak. Verder bekwamen in reactieve initiatieven en acties zoals het herstelgericht aanpakken van conflicten.
PROJECT HARMONY
Project Harmony ging van start met de eerste transnationale meeting in Restorative City Lecco (Italië), op 20 juni 2024. Samen met Gabbiano (I), CCAS Carvin (FR) en de Universiteit van Sassari (Sardinië) bouwen we aan een toolbox om conflicten in de buurt beter aan te pakken. We lieten ons inspireren door "L'Innominato", een groep burgers die zich vastberaden inzet voor een herstelgerichte stad. Deze samenwerking belooft veel moois voor de toekomst, ook die van Kortrijk.
Ook zin om mee te bouwen aan Kortrijk Restorative City? Op 10 december 2024 komt de werkgroep om 19u30 bijeen in CVO Miras
(Nelson Mandelaplein, 1).
Laat het ons weten via onderstaande knop.
Start met de klant – vind wat de klanten willen en geef het hen.